Wat is der (Earre)bard?

100 jaar FBA!

8 mei 2023

Alle deelnemers aan de jubileumwedstrijd

Het is feest! De FBA bestaat 100 jaar en dat moet natuurlijk gevierd worden. Wij Friezen doen dat op de enige manier die wij kennen: met oranjekoek, kaatsen, en bier! Maar liefst 60 kaatsers verzamelden zich in het altijd mooie Dronten, waar er gekaatst werd in een A- en een B-klasse. Namens de Earrebarre betreedden Jentsje, Peter en Annemiek de arena. Wat was het heerlijk om zo veel kaatsers bij elkaar te zien! Zoveel bekenden, oude bekenden, nieuwe en toekomstige vrienden.

Onze jubileumtrui

De dag begon zoals we in Dronten gewend zijn met koffie en een heerlijk stuk oranjekoek (of 2). Anders dan andere keren werd iedereen voorzien van een geweldige FBA jubileumtrui en het jubileumboek; een bloemlezing over de geschiedenis van de FBA en de 8 nog actieve verenigingen. We werden toegesproken door Willem Rienks, voorzitter van de FBA, Bouwe Stiemsma, afgevaardigde van de KNKB, en Lolke Bierma van Amsterdam. Jouke wilde als voorzitter van Dronten ook nog wat zeggen, maar helaas voor hem was de maximale aandachtspanne was al ruim bereikt.

De voorspelde regen bleef uit en daardoor was het een heerlijke kaatsdag. In de A-klasse waren Peter en Annemiek bij elkaar geloot en samen met Jeldrik mochten zij het in de eerste omloop opnemen tegen 3 oud-hoofdklassekaatsers. Niet geheel onverwacht konden zij geen vuist maken tegen dit kaatsgeweld en verloren met 5-1. De tweede partij, tegen Marinus en consorten, ging beter en er werd spannend gekaatst. Toch kwamen zij niet verder dan 5-3. Maar niet getreurd, we mochten dus vroeg aan het bier!

Heerlijk om zoveel kaatsers bij elkaar te zien

In de B-klasse won Jentsje tegen al zijn eigen verwachtingen in de eerste omloop. Naar eigen zeggen kaatste hij slecht (“Ik hie yn ien party meer ballen bûten dan ferline jier ’t hele jier”), maar de tegenpartij nog slechter, en in het kaatsten is de regel dat het partuur wat de minste fouten maakt wint. De tweede partij kaatsten ze vele malen beter, maar toch verloren ze deze. Ook weer apart.

Prijzen met Sjoerds ontwerp

Omdat we nog wel zin hadden in een potje kaatsten Jentsje en Annemiek nog even een partijtje tegen drie generaties van de familie Rienks: Pake Rienks, die met stralende ogen elke bal met overduidelijke liefde voor het spel analyseerde, Willem die links en rechts afgeleid werd door (oude) bekenden waar hij een praatje mee moest maken, en Willems dochter Welmoed, die vandaag voor het eerst meedeed met een wedstrijd. Het was de leukste partij van de dag waarin het FBA motto volop werd uitgedragen: Niemand buiten spel.

Ook de prijzen waren ditmaal heel bijzonder met het prachtige ontwerp van onze eigen Earrebarre Sjoerd! Na de prijsuitreiking was er nog een heerlijk buffet voor ons klaargemaakt en hebben we gezellig gegeten en gedronken. Het was een bijzonder gezellige dag! Grote complimenten aan KF Flevoland voor de uitstekende organisatie!

“Wat is der (Earre)bard?” column

In “Wat is der (Earre)bard?” schrijft Annemiek Korf over haar belevenissen bij de Earrebarre en de FBA (de kaatscompetitie buiten Friesland). Zelf is ze een enthousiaste ambassadeur van deze competitie en dit draagt ze dan ook graag uit. Wil je op deze column reageren? Stuur een berichtje via de contactpagina.

Wat is er nog meer (Earre)bard?