Wat is der (Earre)bart?

In “Wat is der (Earre)bart?” schrijft Annemiek Korf over haar belevenissen bij de Earrebarre en de FBA (de kaatscompetitie buiten Friesland). Zelf is ze een enthousiaste ambassadeur van deze competitie en dit draagt ze dan ook graag uit. Wil je op deze column reageren? Stuur een berichtje via de contactpagina.

september 2022

FBA Hank-Dussen – 10 september 2022

13 september 2022|

Jentsje aan de opslag

Nog maar een week na het daverende succes van de FBA partij in Den Haag was het alweer tijd voor de jaarlijkse Reach partij in Hank-Dussen! 42 man en vrouw op de lijst; met dank aan een bijzondere delegatie uit Jubbega en een handjevol trouwe Vlamingen.

Slechts één Earrebarre betrad het speelveld op deze grijze ochtend. Andere Earrebarres hadden andere dingen te doen of leden onder maranoia. Jentsje was er wel en mocht in een B-klasse met maar liefst 10 patuur aan de bak in d.e.l. partij met winnaars- én verliezersronde. Leider van het klassement onder 45 jaar – Earrebarre Peter – zat thuis in spanning af te wachten of hij aan het einde van de dag nog steeds bovenaan zou staan.

Heel plaatselijke dikke buien in Hank-Dussen!

Tijdens de eerste partij brak de hemel nog even open en schuilde (bijna) iedereen een kwartiertje voor de regen. Helaas bracht dit het partuur van Jentsje geen geluk; ze kwamen al snel ver achter, en wisten die achterstand niet meer goed te maken. Dan maar knallen in de verliezersronde.

Dit ging ze een stuk beter af. Er werden minder fouten gemaakt en de mannen kwamen gemakkelijk in de derde omloop. Helaas voor hun geen staand nummer tot de finale, dus ze moesten nog een keer aan de bak voor een prijs.

Piet Bierma hard aan het werk in zijn vrije tijd

Deze derde partij was de spannendste. 4-2 voor, 5-4 achter, toch nog weer 5-5 halen, maar op 5-5/6-4 sloeg de tegenstander een zitbal wat ervoor zorgde dat Sieger – Jentsje’s maat – voor het eerst dit seizoen zonder prijs naar huis ging. Jammer voor de heren, want ze hadden nog wel zin in een potje!

Aan het einde van de dag bleek tijdens de uitreiking van de FBA klassementsprijzen dat er toch 3 Earrebarres in de prijzen waren gevallen! Annemiek was winnaar van het Damesklassement. Peter moest toezien hoe Kees Adema hem voorbij vloog in het klassement na winst in de A-klasse en eindigde als 2e in het klassement voor Heren onder 45. Jentsje was de trouwste deelnemer: hij was 6 van de 6 wedstrijden aanwezig! 

FBA Den Haag – 3 september 2022

6 september 2022|

Winnaars Peter, Siebren en Roel

Na weken van meticuleus plannen en organiseren was het dan eindelijk zover: onze eigen FBA wedstrijd! Het zonnetje scheen, het bier stond koud, en het veld van SOS Kwieksport lag er prachtig bij. Vooral de Earrebarres voelden zich er erg thuis: het lag namelijk vol met ganzenpoep.
  
Met een – anno 2022 – mooie opkomst van 13 man en 2 vrouw konden er 5 paturen in pouleverband aan de bak. Vier volledige partijen spelen in een fanatiek brandende nazomerzon leek iets te veel gevraagd van de spelers, dus elke partij startte met spellen gelijk.

Er werd de hele dag prachtig gekaatst. Het was fantastisch om te zien hoe iedereen samen speelde; jong en oud, A’s en B’s, Fries of Brabants; het kaatsen verbroederd alles en iedereen. Dat is het mooie aan FBA kaatsen. We hebben er even op moeten wachten, maar wat fijn dat we dit samen weer kunnen doen <3

Al snel bleek dat er goed gezet – eh, geloot natuurlijk – was: een partuur wat links ingemaakt werd kon rechts zelf weer afgedroogd worden, om vervolgens te zien hoe de verliezer van de eerste partij de winnaar van de tweede versloeg. Na 4 partijen was er dan ook maar 1 patuur wat zeker was van een prijs; de rest moest aan het rekenen.

Ook winnaars; Sieger, Kees en Gradus

Onder het genot van de eerste biertjes werd er door het wedstrijdsecretariaat druk geteld. 2 parturen met 19 eersten voor en 17 tegen, dan 1 patuur met 18 eersten voor en nog 1 met 17 eersten voor. Wat een spanning. De onderlinge strijd tussen de twee parturen met evenveel punten gaf de doorslag. De prijsuitreiking was daarmee ook een heerlijk moment van de dag: de verbazing op de gezichten van de tweede prijs winnaars vergeten we niet snel weer!

Van harte gefeliciteerd heren!

1e prijs: Peter Veldman, Siebren Feenstra (koning) en Roel Westerhof
2e prijs: Kees Adema, Sieger Siderius en Gradus Alkema

Bij de nazit is iedereen een winnaar!

juli 2022

FBA Groningen – 9 juli 2022

11 juli 2022|

Via het welbekende Drachten – Transferium Oost trokken 3 Earrebarres op zaterdag 9 juli richting het Hoge Noorden voor de klassieke dûk-partij te Groningen. Met 24 man op de lijst verdeeld in een A- en B-klasse, beloofde het een mooie dag te worden.

Een echte Earrebarre staat op 1 been!


Sjoerd en Annemiek kaatsten in de A-klasse en mochten in de eerste omloop tegen elkaar. Annemiek ging daverend van start en pakte een 3-1 voorsprong, maar Sjoerd liet zich niet kennen. Hij spoorde zijn maten aan die vervolgens de een na de andere bal boven sloegen.
Ook de tweede omloop kwam Annemiek niet verder dan 5-3, maar aan het einde van de dag, toen de diesel eindelijk op gang was en de rest moe en toe aan bier kwam er toch nog een 5-5/6-6 aan de telegraaf. Ze mocht zelf opslaan op een heel kleine kaats, en -wonderbovenwonder- keerde Henk Buma zijn derde bal van die dag! Hoera!
Sjoerd deed het beter op de dûk-partij. In zijn rol als voor best op – die hij eigenlijk heel saai vindt – sloeg hij menig perk omver en mocht hij aan het einde van de dag de 2e prijs in ontvangst nemen!

Jentsje kaatste in de B-klasse en speelde de sterren van de hemel. Het kwam meer dan eens voor dat Annemiek in het voorperk zó afgeleid was door mooi tussenspel van Jentsje dat ze niet in de gaten had dat er in haar eigen partij al werd opgeslagen. Er werd veel spannend

Jentsje en Sjoerd yn de priizen!

gekaatst in de B-klasse, met veel eersten op 6-6 verkaatst.Voorafgaand aan de ‘finale-partij’ was er al druk gerekend wie er nog hoeveel eerste moest halen om te winnen, tot grote ergernis van Jentstje; “At je trije keer winne ha je wûn, tenzij je Berend hiette.” Na 2 verloren eersten stopten de mannen eindelijk met rekenen en begonnen ze met kaatsen. Het was een prachtige spannend partij waarbij Jentsje, Lolke en Sieger aan het langste eind trokken en de krans omgehangen kregen!

Lokwinske mannen!

juni 2022

Earrebarre op het NK Dames 2022

27 juni 2022|

Op zaterdag 25 juni 2022 was het dan eindelijk zover: het NK Dames kaatsen in Wommels. Doutsen en ik hadden er al maanden naar uitgekeken, en de spanning steeg. Al tijdens de trainingen bleek dat het niet zo makkelijk ging worden: opslaan bij 25 meter vandaan was in het begin een uitdaging…

We trainden hard en lachten harder, en dat maakt alles makkelijker!

De dag zelf is in een waas voorbij gegaan. Waar dat bij de Earrebarre normaal gesproken aan het bier te danken is, was het deze keer debet aan spannend en enthousiasme. We hadden er zin in! Ons doel? Lol maken, en dat hebben we gedaan!

De eerste omloop hadden we al gewonnen voordat we het veld op kwamen; Minnertsga had zich afgemeld door ziektes. De tweede omloop tegen Easterein 2 (Sietske Okkema (oud-earrebarre), Marije Schurer en Imke v/d Leest) beloofde wat zwaarder te verlopen. Dit is waar het wat wazig wordt – die hele partij is voor mij een grote droom geworden waarin ik eigenlijk geen specifieke slagen meer van elkaar kan onderscheiden. Ik weet nog dat wij het eerste bordje pakten en vervolgens met 3-1 achter kwamen. We hadden in het perk nog niet echt de smaak te pakken, dat kwam pas op die 3-1 achter. Na een bovenslag van Doutsen waren we beide los en waren we zomaar weer bij op 3-3.

Het werd 4-3 voor Easterein, en 4-4. Het werd 5-4 voor Easterein en 5-5. Het werd 6-2 voor Easterein en 6-6. Op 5-5/6-6 hadden we ons wel genoeg bewezen en hebben die laatste bal laten zitten. We waren kapot; stel je voor dat we nog een partij hadden moeten spelen!

We hebben een onuitwisbare (en voor sommige andere spelers een onuitstaanbare) indruk gemaakt. Tot vervelens toe stonden we op 1 been en bij de laatste bovenslagen kon heel Wommels “EARREBARRE” horen roepen. Westerse branie en Haagse bluf; of misschien toch gewoon enthousiasme en lol in het spel?

mei 2022

FBA Dronten – 21 mei

22 mei 2022|

Chillen in Dronten

De eerste FBA afdelingswedstrijd van dit jaar vond plaats in het altijd mooie Dronten, waar het welkom warm is en de oranjekoek koud. Gelukkig voor Jentsje was er nog 1 stukje met een chocolaatje (in plaats van een vruchtje), dus zijn dag kon al niet meer stuk.

Afgevaardigden voor de Earrebarre waren Peter, Jentsje en Annemiek; en al in de auto werden de nodige tactieken besproken. Besloten was dat we graag als eerste tegen Dronten zelf wilden spelen omdat die nog brak zouden zijn en waarschijnlijk pas later op gang zouden komen. Tot ons grote geluk had het lot het ook zo bepaald en mochten we los tegen Arjen, Ludy en Willem (jawel, maar liefst één hele Drontenaar in het partuur!). We kwamen goed in ons spel en wisten deze eerste partij te winnen, terwijl de finalepartij tussen Hilversum en Amsterdam zich al naast ons afspeelde.

Na koffie en broodjes speelden we tegen Amsterdam. We kaatsten goed, maar kwamen er toch niet helemaal aan te pas. We verloren met 5-3 ofzo.
Na koffie en broodjes speelden we tegen Hilversum. We kaatsten goed, maar kwamen er toch niet helemaal aan te pas. We verloren met 5-3 ofzo.

Maar dit mocht de pret niet drukken. De sfeer zat er goed in, in de B-klasse was heel spannend gekaatst, en het bier was lekker. Toen Annemiek nog bij Chris achterop de motor een rondje over het parkeerterrein mocht maken kon ook haar dag niet meer stuk. Hoe Peter zijn dag onvergetelijk heeft gemaakt zullen we waarschijnlijk nooit te weten komen…

Go to Top