Wat is der (Earre)bart?

In “Wat is der (Earre)bart?” schrijft Annemiek Korf over haar belevenissen bij de Earrebarre en de FBA (de kaatscompetitie buiten Friesland). Zelf is ze een enthousiaste ambassadeur van deze competitie en dit draagt ze dan ook graag uit. Wil je op deze blog reageren? Stuur een berichtje via de contactpagina.

juli 2022

FBA Groningen – 9 juli 2022

11 juli 2022|

Via het welbekende Drachten – Transferium Oost trokken 3 Earrebarres op zaterdag 9 juli richting het Hoge Noorden voor de klassieke dûk-partij te Groningen. Met 24 man op de lijst verdeeld in een A- en B-klasse, beloofde het een mooie dag te worden.

Een echte Earrebarre staat op 1 been!


Sjoerd en Annemiek kaatsten in de A-klasse en mochten in de eerste omloop tegen elkaar. Annemiek ging daverend van start en pakte een 3-1 voorsprong, maar Sjoerd liet zich niet kennen. Hij spoorde zijn maten aan die vervolgens de een na de andere bal boven sloegen.
Ook de tweede omloop kwam Annemiek niet verder dan 5-3, maar aan het einde van de dag, toen de diesel eindelijk op gang was en de rest moe en toe aan bier kwam er toch nog een 5-5/6-6 aan de telegraaf. Ze mocht zelf opslaan op een heel kleine kaats, en -wonderbovenwonder- keerde Henk Buma zijn derde bal van die dag! Hoera!
Sjoerd deed het beter op de dûk-partij. In zijn rol als voor best op – die hij eigenlijk heel saai vindt – sloeg hij menig perk omver en mocht hij aan het einde van de dag de 2e prijs in ontvangst nemen!

Jentsje kaatste in de B-klasse en speelde de sterren van de hemel. Het kwam meer dan eens voor dat Annemiek in het voorperk zó afgeleid was door mooi tussenspel van Jentsje dat ze niet in de gaten had dat er in haar eigen partij al werd opgeslagen. Er werd veel spannend

Jentsje en Sjoerd yn de priizen!

gekaatst in de B-klasse, met veel eersten op 6-6 verkaatst.Voorafgaand aan de ‘finale-partij’ was er al druk gerekend wie er nog hoeveel eerste moest halen om te winnen, tot grote ergernis van Jentstje; “At je trije keer winne ha je wûn, tenzij je Berend hiette.” Na 2 verloren eersten stopten de mannen eindelijk met rekenen en begonnen ze met kaatsen. Het was een prachtige spannend partij waarbij Jentsje, Lolke en Sieger aan het langste eind trokken en de krans omgehangen kregen!

Lokwinske mannen!

juni 2022

Earrebarre op het NK Dames 2022

27 juni 2022|

Op zaterdag 25 juni 2022 was het dan eindelijk zover: het NK Dames kaatsen in Wommels. Doutsen en ik hadden er al maanden naar uitgekeken, en de spanning steeg. Al tijdens de trainingen bleek dat het niet zo makkelijk ging worden: opslaan bij 25 meter vandaan was in het begin een uitdaging…

We trainden hard en lachten hard, en dat maakt alles makkelijker!

De dag zelf is in een waas voorbij gegaan. Waar dat bij de Earrebarre normaals gesproken aan bier te danken is, was het deze keer debet aan spannend en enthousiasme. We hadden er zin in! Ons doel? Lol maken, en dat hebben we gedaan!

De eerste omloop hadden we al gewonnen voordat we het veld op kwamen; Minnertsga had zich afgemeld door ziektes. De tweede omloop tegen Easterein 2 (Sietske Okkema (oud-earrebarre), Marije Schurer en Imke v/d Leest) beloofde wat zwaarder te verlopen. Dit is waar het wat wazig wordt – die hele partij is voor mij een grote droom geworden waarin ik eigenlijk geen slagen meer van elkaar kan onderscheiden. Ik weet nog dat wij het eerste bordje pakten en vervolgens met 3-1 achter kwamen. We hadden in het perk nog niet echt de smaak te pakken, dat kwam pas op die 3-1 achter. Na een bovenslag van Doutsen waren we beide los en waren we zomaar weer bij op 3-3.

Het werd 4-3 voor Easterein, en 4-4. Het werd 5-4 voor Easterein en 5-5. Het werd 6-2 voor Easterein en 6-6. Op 5-5/6-6 hadden we ons wel genoeg bewezen en hebben die laatste bal laten zitten. We waren kapot; stel je voor dat we nog een partij hadden moeten spelen!

We hebben een onuitwisbare (en voor sommige andere spelers een onuitstaanbare) indruk gemaakt. Tot vervelens toe stonden we op 1 been en bij de laatste bovenslagen kon heel Wommels “EARREBARRE” horen roepen. Westerse branie en Haagse bluf; of misschien toch gewoon enthousiasme en lol in het spel?

mei 2022

FBA Dronten – 21 mei

22 mei 2022|

Chillen in Dronten

De eerste FBA afdelingswedstrijd van dit jaar vond plaats in het altijd mooie Dronten, waar het welkom warm is en de oranjekoek koud. Gelukkig voor Jentsje was er nog 1 stukje met een chocolaatje (in plaats van een vruchtje), dus zijn dag kon al niet meer stuk.

Afgevaardigden voor de Earrebarre waren Peter, Jentsje en Annemiek; en al in de auto werden de nodige tactieken besproken. Besloten was dat we graag als eerste tegen Dronten zelf wilden spelen omdat die nog brak zouden zijn en waarschijnlijk pas later op gang zouden komen. Tot ons grote geluk had het lot het ook zo bepaald en mochten we los tegen Arjen, Ludy en Willem (jawel, maar liefst één hele Drontenaar in het partuur!). We kwamen goed in ons spel en wisten deze eerste partij te winnen, terwijl de finalepartij tussen Hilversum en Amsterdam zich al naast ons afspeelde.

Na koffie en broodjes speelden we tegen Amsterdam. We kaatsten goed, maar kwamen er toch niet helemaal aan te pas. We verloren met 5-3 ofzo.
Na koffie en broodjes speelden we tegen Hilversum. We kaatsten goed, maar kwamen er toch niet helemaal aan te pas. We verloren met 5-3 ofzo.

Maar dit mocht de pret niet drukken. De sfeer zat er goed in, in de B-klasse was heel spannend gekaatst, en het bier was lekker. Toen Annemiek nog bij Chris achterop de motor een rondje over het parkeerterrein mocht maken kon ook haar dag niet meer stuk. Hoe Peter zijn dag onvergetelijk heeft gemaakt zullen we waarschijnlijk nooit te weten komen…

Go to Top