Wat is der (Earre)bard?

FBA Groningen – 9 juli 2022

11 juli 2022

Via het welbekende Drachten – Transferium Oost trokken 3 Earrebarres op zaterdag 9 juli richting het Hoge Noorden voor de klassieke dûk-partij te Groningen. Met 24 man op de lijst verdeeld in een A- en B-klasse, beloofde het een mooie dag te worden.

Een echte Earrebarre staat op 1 been!

Sjoerd en Annemiek kaatsten in de A-klasse en mochten in de eerste omloop tegen elkaar. Annemiek ging daverend van start en pakte een 3-1 voorsprong, maar Sjoerd liet zich niet kennen. Hij spoorde zijn maten aan die vervolgens de een na de andere bal boven sloegen.
Ook de tweede omloop kwam Annemiek niet verder dan 5-3, maar aan het einde van de dag, toen de diesel eindelijk op gang was en de rest moe en toe aan bier kwam er toch nog een 5-5/6-6 aan de telegraaf. Ze mocht zelf opslaan op een heel kleine kaats, en -wonderbovenwonder- keerde Henk Buma zijn derde bal van die dag! Hoera!

Sjoerd deed het beter op de dûk-partij. In zijn rol als voor best op – die hij eigenlijk heel saai vindt – sloeg hij menig perk omver en mocht hij aan het einde van de dag de 2e prijs in ontvangst nemen!

Jentsje kaatste in de B-klasse en speelde de sterren van de hemel. Het kwam meer dan eens voor dat Annemiek in het voorperk zó afgeleid was door mooi tussenspel van Jentsje dat ze niet in de gaten had dat er in haar eigen partij al werd opgeslagen.

Er werd veel spannend gekaatst in de B-klasse, met veel eersten op 6-6 verkaatst. Voorafgaand aan de ‘finale-partij’ was er al druk gerekend wie er nog hoeveel eerste moest halen om te winnen, tot grote ergernis van Jentsje; “At je trije keer winne ha je wûn, tenzij je Berend hiette.” Na 2 verloren eersten stopten de mannen eindelijk met rekenen en begonnen ze met kaatsen. Het was een prachtige spannende partij waarbij Jentsje, Lolke en Sieger aan het langste eind trokken en de krans omgehangen kregen!

Jentsje en Sjoerd yn de priizen!

Lokwinske mannen!

“Wat is der (Earre)bard?” column

In “Wat is der (Earre)bard?” schrijft Annemiek Korf over haar belevenissen bij de Earrebarre en de FBA (de kaatscompetitie buiten Friesland). Zelf is ze een enthousiaste ambassadeur van deze competitie en dit draagt ze dan ook graag uit. Wil je op deze column reageren? Stuur een berichtje via de contactpagina.

Wat is er nog meer (Earre)bard?