Geschiedenis

De Earrebarre borduurt voort op een roemrucht Haags kaatsverleden. Uit het archief van de krite “Rjucht en Sljucht” is onder meer een wedstrijdschema teruggevonden: “Bondspartij der Buitenafdelingen te ’s-Gravenhage op Zondag 29 juni 1952”. Ook schijnt de politie in Den Haag een kaatshistorie te kennen. In de 70’er jaren vierde het kaatsen in Den Haag zijn laatste hoogtij dagen. Niettemin, heeft “Lyts Begjin”, zo heette in ieder geval de laatst bekende Haagse vereniging, nog lang door gekaatst. Naar het schijnt tot in de 90’er jaren. Echter, net als de kaatsverenigingen van Delft, Rotterdam en Leiden werd ook het Haagse kaatsen verzwolgen door de globalisering.

Het idee van een nieuwe Haagse kaatsvereniging is ontstaan toen grondlegger Gerben Bootsma (nog altijd actief lid) in het jaar 2000 op zoek ging naar kaatsers in Den Haag. Hij woonde toen sinds een jaar weer in Den Haag en wilde graag weer eens kaatsen. Tijdens een FBA zaalkaatswedstrijd in Wieringerwerf ontmoette hij mede-Hagenees Arjen Hettinga en samen besloten zij om in hun vrienden- en kennissenkring op zoek te gaan naar Friezen om útens die ook zin hadden om een potje te kaatsen. Arjen kende er al een paar – Jelle Rijpma, Richard Beukema, Hylke Venema – en die wilden graag een balletje slaan.

Er waren destijds netwerkborrels voor Friezen die werkten in Den Haag en daar werden leden geworven. Met een klein clubje (4-5 man) begonnen we op de maandagavonden in het Westbroekpark een balletje te slaan en het een jaar te proberen. In december 2001 werd “K.F. De Earrebarre” bij de Kamer van Koophandel ingeschreven. Via via kwam hier steeds meer mensen bij waaronder Simon van der Gaast, Wybe van Ommen, Jelmer Posthumus, Jentsje Deelstra, Sjoerd de Vries, en later ook Peter Veltman. Een mooie mix van Haags en Fries die nog vele jaren de velden en kroegen onveilig zou maken.

Earrebarre koningen

Er kwam statuten, er werd een bestuur gevormd en er kwam al snel een prijs voor de beste competitiespeler van het jaar. Deze prijs; “De Mol” genaamd werd gesponsord door het ingenieursbureau waar Arjen Hettinga voor werkte en was daadwerkelijk een mol die in een bloempot zat.

De Earrebarre sloot zich aan bij de KNKB en de FBA. Als stel jonge honden kwamen we tussen de oude garde van de FBA. Die was blij met de nieuwe aanwas en kon de jongensstreken (veel Haagse bluf en standaard te laat aankomen op het kaatsveld, ook met opzet) wel waarderen. In de beginjaren deed De Earrebarre zelfs een aantal keren mee met de heren bond in Franeker. We kwamen nooit verder dan de eerste omloop, maar feest was het altijd.

EARREBARRE!

In 2003 won de Earrebarre voor het eerst in haar prille bestaan het FBA afdelingsklassement. Super trots! De vader van Jelmer, Klaes Posthuma, was zelfs zo trots dat hij een prachtig bord maakte ter ere van de Earrebarres. Dit bord wordt nu ieder jaar bij de FBA partij in Den Haag uitgereikt aan de beste speler van de dag.

Zo ontmoetten we de kaatsvereniging van Bolsward. Zij waren toen de oudste vereniging en De Earrebarre de jongste; een jaarlijkse derby waardig. Nog elk jaar reist er een delegatie van De Earrebarre naar het Noorden om een soort Daviscup competitie aan te gaan tegen de Oaljekoeken. Het is en was altijd een gezonde strijd; Earrebarre’s schreven vooraf in de Bolswarder Courant vaak een opruiend stukje om de Bolswarders uit te dagen.

Ook De Earrebarre organiseerde een jaarlijkse FBA-wedstrijd. Dit begon op de velden van de Haagse Rugbyclub, later zijn ze overgestapt naar SOS Kwieksport. Nadat ons gewaardeerd lid Jan Geart Siccama (oorspronkelijk uit Stiens) was overleden is deze wedstrijd omgedoopt tot de “Jan Geart Siccama Partij”. Jan Geart was de oudste Earrebarre en een hoge strategisch adviseur van de minister van Defensie. Hij kwam na zijn drukke baan altijd het veld op met een Big Mac van MC Donalds die hij nog even voor het kaatsen opat.

Sinds 2004 is de Earrebarre ook in de winter actief. Voorzitter Gerben Bootsma woonde voor zijn werk een half jaar in Boston en kwam daar in aanraking met de sport American Handball. Hij sportte bij YMCA en zag daar mensen in een racquetbalzaal met twee witte handschoenen tegen een stuiterbal slaan. Heel apart, want het leek net kaatsen. Het bleek om de van oorsprong Ierse sport ‘Handball’ te gaan. Eenmaal terug in Nederland liet Gerben filmpjes van ‘handball’ zien aan zijn mede-Earrebarres en iedereen was direct enthousiast. Sindsdien wordt er in het winterseizoen fanatiek gehandballed in sportcentrum Mariahoeve. Het winterseizoen wordt jaarlijks afgesloten met het officieus NK handball.

Ook is in die tijd dankzij Gerben het beachkaatsen naar Nederland gehaald. Op zijn vakantie in Brazilië zag hij een paar mensen een pluim overslaan op het strand en mocht hij met de Brazilianen een potje ‘Jugo de Peteca’ meedoen. Hij kon leuk meedoen, en kocht een paar ‘Peteca’s’ van  deze mensen om mee te nemen naar Den Haag. Daar werd al snel het eerste Beachkaatsen georganiseerd bij een strandtent met een Friese vlag en een Friese eigenaar: De Escubelle. De eerste twee jaar werd er gespeeld met de originele Peteca’s, maar die gingen vaak stuk en moesten dan weer door de vriendinnen genaaid worden. Tegenwoordig wordt er met langer houdbare Peteca’s gespeeld.

Vanaf het begin is er altijd een aardig clubje leden geweest op de maandagavonden. Op een zeker moment waren er maar liefst 30 leden! In het begin hadden we naast kaatsers ook best veel “stipers“ en brachten we een nieuwsbrief uit met de naam De Lamme Règâh. Omdat er altijd op maandagavond in het Westbroekpark getraind wordt, zijn er regelmatig kijkers die zich afvragen wat voor sport of spel er gespeeld wordt. Naar aanleiding van deze vragen hebben de Earrebarre’s vroeger ook wel eens kaatsclinics georganiseerd. Deze werden goed bezocht, maar de leden bleven nog niet zo snel plakken. Natuurlijk is het altijd een komen en gaan van leden, door studies, verhuizingen, en andere interesses. Inmiddels is de vereniging wat kleiner – op het moment telt de Earrebarre 8 actieve leden –, maar er wordt nog altijd op de maandagavond gekaatst; in de zomer en in de winter. En tijdens de speciale wedstrijddagen, zoals tijdens onze partij in Bolsward, zien veel van de oude leden op het kaatsveld verschijnen.

Earrebarre koningen

De Earrebarre mag dan meer dan 20 jaar bestaan, maar wordt nog liever niet volwassen.

Hoogtepunten

  • De oprichting in 2001 is natuurlijk het absolute hoogtepunt van de vereniging

  • De eerste deelname aan het de heren bondspartij in 2002. Ook al werd de doelstelling niet behaald (het overleven van de eerste omloop), was de aanwezigheid van een Haags partuur aan de bond een groot spektakel. De Earrebarre heeft een aantal keren meegedaan en heeft slechts één keer de tweede omloop gehaald

  • In een van de eerste jaren van De Earrebarre waren wij trotse winnaars van de FBA Afdelingscompetitie

  • Binnen de vereniging zijn alle feestjes stuk voor stuk hoogtepunten. Regelmatig ging er een club op vrijdagavond te stappen in stamcafé Huppel de Pub, sjansen in de Paap, en nog door tot 6:00 in de Pijpela

  • De vele wilde en legendarische feestjes; Brasil Party, Whodunnit, Muiterij op de Escubelle!

  • In 2004 hebben we in de binnenstad een festival FREEZ georganiseerd, met name door Klaas Sietze Spoelstra. Dit was een evenement met diverse muzikale acts (o.a. Meindert Talma) en activiteiten in de stad. We werden gesponsord door de gemeente. Hier kwamen ongeveer 400 bezoekers op af

  • Op 24 april 2004 hebben we een eigen Earrebarre Beerenburg gemaakt bij brouwerij Van Kleef. Voor €15 kon die worden aangeschaft en die was echt superlekker! Een aantal jaren later hebben we dat nog een keer herhaald, maar dan met een Earrebarre Vodka. Ook lekker!

  • Met een ploeg zijn we naar het nationale kampioenschap kaatsen in België (Aalten) geweest en later ook een keer naar Brussel op de Grote Markt. Beregezellig, tribunes om een veld van asfalt in de stad met obers die het publiek bier bezorgen

  • De derby met Bolsward is een jaarlijks terugkerend hoogtepunt. Na het kaatsen met 10 á 15 man naar snackbar ’t Barchje om te eten en te feesten. Een fust bier kopen en die dan gezamenlijk opdrinken. Richard en Hylke kropen dan achter de bar en draaiden als DJ Beukalistic en Phenemena keiharde muziek die glansrijk over straat schalde. Dan kwamen er Bolswarders binnen die dan niet wisten waar ze moesten kijken.

  • Een keer sliepen de Earrebarres in Bolsward op een boerderij met de naam Laad en Zaad(van Jelle en zijn broer Jan Rijpma). Die hadden een uitbouw met een kroegje erin en daar zijn we na het stappen in Bolsward nog even doorgegaan de avond voor het kaatsen. En op de dag van het kaatsen zijn de Earrebarre’s daarvandaan met een boot naar het kaatsveld gevaren met Jan Rijpma voorop verkleed als piraat en met een papagaai om z’n schouder. Zo kwam het zootje ongeregeld aan bij het kaatsveld ’t Oortje

  • Een andere keer werd er voorafgaand aan de wedstrijd tegen Bolsward een video opgenomen van een speech van de koning vanaf het Malieveld (Melle verkleed als koning met een heel verhaal over hoe Den Haag veel beter is en Bolsward altijd verslaat)

  • Op een dag hebben we een shirt van Bolsward gestolen en door iedereen die dat jaar naar het buitenland ging mee laten nemen en op diverse plekken een foto mee gemaakt. Nu hangt dat shirt in de kantine bij Bolsward met foto’s van diverse Earrebarres in Vaticaanstad, Turkije, Hawaii, Japan, China, etc.

  • Het overwaaien van American Handball naar Mariahoeve, waardoor de Earrebarres ijzersterk zijn in het tussenspel. Elk jaar eindigt het winterseizoen met het NK Handball, sinds jaar en dag gewonnen door Simon v/d Gaast, met aansluitend een niet te versmaden Harput Special

  • Nog een jaarlijks terugkerend hoogtepunt is het NK Beachkaatsen en het beachkaatsen in het algemeen. Op warme zomeravonden kan het maar zo zijn dat het Westbroekpark wordt ingewisseld voor het strand van Scheveningen of Kijkduin om daar met een peteca over een volleybalnet te slaan. De biertjes naast het veld (even pauze voor een slokje) maken deze avonden helemaal af

  • Een heel recent hoogtepunt is de eerste Haagse deelname aan het NK Dames. Annemiek Korf en Doutsen Punten betraden als heuse Haage Earrebarres het kaatsveld van Wommels en gingen er als een wervelwind tekeer. Met erg veel media aandacht en iets bereikt wat de heren nog nooit gelukt was: de tweede omloop behalen! Na een dappere strijd tegen de routiniers van Easterein II (met een ex-Earrebarre in de gelederen) verloren zij nipt met 5-5/6-6 en mochten met opgeheven hoofd (en been!) het veld weer af

  • Nog vele hoogtepunten te gaan…

It paad werom