Wat is der (Earre)bard?

In “Wat is der (Earre)bard?” schrijft Annemiek Korf over haar belevenissen bij de Earrebarre en de FBA (de kaatscompetitie buiten Friesland). Zelf is ze een enthousiaste ambassadeur van deze competitie en dit draagt ze dan ook graag uit. Wil je op deze column reageren? Stuur een berichtje via de contactpagina.

juli 2023

Beachkaatsen – 29 juli 2023

30 juli 2023|

Sjoerd en Ilse-Marte bij de finale

Ooooh jongens wat was het weer leuk!

Sinds ik in Den Haag woon is het beachkaatsen altijd een enorm informele aangelegenheid geweest – door corona, door het gebrek aan externe aanmeldingen, door het weer… maar ditmaal moest het bestuur van de Earrebarre nog even aan de bak. Er waren namelijk maar liefst 3 externe aanmelders die allerlei ingewikkelde vragen stelden zoals:

In twee velden aan de slag

“Hoefolle petoer stean d’r op’e list?”
“Moatte we gelyk los?”
“Is ’t slim as wy d’r pas om twa oere binne?”

Dus er werd een lijst gemaakt, prijzen aangeschaft en parturen samengesteld. Er werden maar liefst 2 velden gelegd waarin 6 paturen een halve competitie afwerkten. Het weer was verrassend goed; de voorspelde regen bleef uit en behalve een harde wind konden we vooral genieten van een heerlijk zonnetje.

Het externe partuur van Stephan en Jeroen – die beide nog nooit gebeachkaatst hadden – gingen vliegend van start en wonnen met grote cijfers van Jentsje en Annemiek. Bam, eerst maar een biertje, misschien dat dat helpt.

Winnaars!


Er werd leuk gespeeld, en er waren veel spannende partijen. Marise, die nog maar net kaatst en helemaal uit Groningen kwam om hier te spelen was ook erg enthousiast. Vooral het zwemmen in zee was een heerlijke toevoeging aan de dag.

Nazit bij de Escubelle

Na een middagje tegen peteca’s slaan en heel veel rekening houden met de harde wind waren het Stephan en Jeroen die van iedereen gewonnen hadden die in de finale mochten spelen tegen Jentsje en Annemiek, die alleen hun eerste partij hadden verloren. De finale was spannend, maar op 15-13 was het Annemiek die het laatste punt voor de Deelstra’s binnen haalde. Hoera!FBA Groningen – 8 juli 2023

10 juli 2023|

De beachvlaggen stonden er weer mooi bij!

De klassieke Groningse Dûk-partij werd dit jaar op 8 juli verkaatst met als grote afwezige de grutte Dûker zelf: Earrebarre Sjoerd. Jentsje en Annemiek waren als vanzelfsprekend wel van de partij en om ervoor te zorgen dat Berend deze keer wél op tijd op het veld zou staan, pikten ze hem bij Schilphol op.

Er stond een door elkaar loten wedstrijd op het programma die in een A- en B-klasse verkaatst zou worden. Annemiek mocht aantreden in de A-klasse, samen met Jouke en Willem. Jentsje was in de B-klasse geloot bij onze grote vriend Piet. Er waren genoeg deelnemers dat er in beide klasses in maar liefst 2 poules gekaatst kon worden!

Het was warm in Groningen. En om een of andere reden waren het marathonpartijen in Groningen! De eerste omloop in de A-klasse duurde bijna 2 uur. Annemiek, Jouke en Willem namen het op tegen Johannes, Siebren en Johan. Het ging lang gelijk op, er werd veel op 6-6 gekaatst en er waren bijna geen rechtstreekse punten. Mooi kaatsen dus. Op 5-3 en 6-6 was daar dan toch de overwinnen voor Annemiek haar partuur en mochten ze in de rust. Jentsje en Piet wonnen ook hun eerste omloop tegen Stephan, Andries en Berend, maar dan met 5-2. Verschil moet er wezen.

Kletsen met de visite!

Earrebarre met gastearrebarres!


De tweede omloop in beide klassen duurde zelfs langer dan 2 uur. Wel relaxed voor de parturen die rust hadden, die konden mooi even met de visite kletsen. In de B-klasse verloren Jentsje en Piet vlot met 5-1, maar in de A-klasse werd in poule 2 weer spannend gekaatst, 5-5 eindigde het daar; het partuur van Johannes, Siebren en Johan verloor weer en konden gerust aan het bier – dachten ze.

En zo geschiedde. Alleen wanneer het patuur van Annemiek nu met 5-0 zou willen van Sybe en Jeldrik zouden Johannes ed nog aan de bak moeten. Toen Annemiek op 5-0/6-6 een zitbal sloeg op de compleet uitgekaatste Rypsters was de verbazing groot, en het bier dus op! De mannen hebben vervolgens bewezen dat je met een biertje op nog prima een 3e plek kan veroveren!

Nog twee Earrebarres!

Annemiek, Jouke en Willem mochten nog aantreden tegen Piet en Timen, die fe-no-me-naal stonden te kaatsen. Het was een spannende partij, maar ze konden net geen vuist maken. 5-4 eraf, maar een mooie tweede plaats!

Jentsje en Piet mochten nog strijden om de derde plek in de B-klasse en hebben dit – zonder bier – uitstekend gedaan! Jentsje viel vooral op door uitzonderlijk tussenspel en Piet had ook de smaak te pakken. Met 5-1 haalden zij de derde prijs binnen.

Het was weer een heerlijke dag in Groningen. De pizza van de korfbalvereniging smaakte goed en het bier van de Wezonners vloeide overmatig!

Heerlijke nazit

 

juni 2023

NK Dames te Amsterdam – 24 juni 2023

26 juni 2023|

Chillen doe je in Earrebarre stijl

In Den Haag geldt de regel: 2+1=2. We hadden 2 dames, we kregen er 1 bij, dus we staan gewoon weer netjes met 2 op de lijst voor het NK in 2023. De grote vraag die iedereen, maar dan ook echt iedereen stelde was: Waar is Doutsen? Volgend jaar zullen we een persconferentie houden om dit soort aardverschuivende weetjes aan te kondigen en toe te lichten. Voor wie het tóch nog gemist heeft: Doutsen had een bruiloft van een goede vriendin.

Anyway, gelukkig was Anne speciaal voor ons naar Rotterdam verhuisd zodat ze voor Den Haag kon kaatsen terwijl ze in Amsterdam traint voor haar wedstrijden in Friesland. Dat is allemaal veel logischer dan dat iemand misschien op een dag niet in de gelegenheid is om te kaatsen, toch? Daar stelde dan alleen Gradus een vraag over. Anne kan namelijk helemaal niet voor Den Haag kaatsen want we hebben haar nog nooit op een FBA wedstrijd gezien!

Aan die koppies te zien ging deze bal nét kwaad

We waren blij dat we toch mee konden doen zodat we kunnen laten zien dat er buiten Friesland ook gekaatst wordt! Het lot van Den Haag was op zijn zachtst gezegd ‘dreech’. Ze mochten direct in de eerste omloop aantreden tegen topfavoriet Huizum. Dat Huizum vandaag zou gaan winnen stond eigenlijk al vast, maar het moest natuurlijk wel nog even gebeuren. Anne en Annemiek kaatsten vandaag voor het eerst met elkaar, maar dat ging eigenlijk vrij snel al best goed. De eerste twee eersten raakten ze helaas vrij snel kwijt (6-6 en 6-0), maar toen kwamen ze een beetje op stoom. Het derde eerst werd toch nog wel verloren, maar ze kwamen steeds dichterbij. Ze sloegen een paar ballen boven en jahoor, er kwam 3-1 aan de telegraaf. Punt voor punt bleven ze vechten, maar het lukte vaak net niet. Net 10 cm te kort zijn om een bal op 6-6 te keren, net een bal 10 cm te hoog slaan zodat hij weer boven ging in plaats van een kaats. Net even niet. Ze redden het nog tot 5-2 en 6-6, maar helaas ging toen ook de laatste bal boven.

Bukken, zodat heit ook op de foto kwam

We zijn wel trots dat we het nog zover geschopt hebben. We hebben lekker gekaatst en waren geen kanonnenvoer. Aan het einde van de dag zou blijken dat we het van alle parturen die tegen Huizum gekaatst hebben het beste resultaat hebben geboekt!

Earrebarre aan het werk

De rest van de dag stond voor Annemiek en Jentsje in het teken van FBA’er zijn: en dat betekende karmasterje, telegraaf bijhouden en… blokje lopen! Annemiek was helemaal blij dat ze in de finale mocht blokje lopen en weer lekker over het veld mocht rennen.

En grote complimenten aan de vereniging van Amsterdam! Lolke, Kees, Tim, Marcus, Thomas en Ivonne hadden het uitstekend voor elkaar met z’n allen. Het schoolreisje naar de grote stad was een groot succes voor iedereen!

 

FBA Alkmaar – 17 juni 2023

18 juni 2023|

Het kaatsveld van Alkmaar bevindt zich aan de Hoornseweg, gelegen langs de idylissche Hoornsevaart alwaar een prachtig fietspad langs ligt. Voor bewoners van nabijgelegen dorpen is het dus een prachtig fietstochtje naar het veld. Ook Earrebarres Jentsje en Annemiek kwamen via het fietspad naar het veld – maar dan in een auto. 

Alle deelnemers in Alkmaar

Volgens Jentsje was dat absoluut de enige manier om op het parkeerterrein te komen. Totdat Berend aan de andere kant van het terrein gewoon via de weg aangereden kwam.

Annemiek wint een kaas!

Het weer was goed, de koek bij de koffie was lekker, en de lijst was mooi verdeeld: 6 A-klassers en 11 B-klassers waren van de partij. Jentsje en Annemiek mochten beide aantreden in de A-klasse.

De eerste partij, een daverende strijd tussen Jentsje, Rob en Jouke tegen Sybren, Roel en Annemiek leverde een eindstand op van 3-5/2-6. Het was de mooiste partij van de dag (in de A-klasse), waarin de parturen heel gelijk waren qua niveau. De tweede partij wisselden Annemiek en Jentsje van partuur maar dat bleek een wat eenzijdige partij op te leveren: 1-5/2-6 in het voordeel van Annemiek cs.

De derde partij mochten de Earrebarres samen. Er werd spannend gekaatst en veel eersten werden op 6-6 besloten. Frustrerend voor de Earrebarres dat het steeds nét niet lukte om het eerst te pakken. Annemiek blesseerde een spier in haar oksel en gaf de opslag over. Met het oog op het NK volgende week mochten er even geen gekke dingen gebeuren. De partij eindigde in een teleurstellende 5-2. Wat dan weer wel net genoeg was voor een tweede prijs voor Annemiek!

Verbroedering

Jouke won de eerste prijs en omdat Sybren en Roel de hele dag samen hadden gekaatst waren er 2 derde prijzen. De kaas mochten ze op de foto samen vasthouden. Als dát niet verbroederend werkt!

Opvallend aan de dag was het uitermate hoge niveau waarmee er in de B-klasse gekaatst werd! De mannen waren allemaal enthousiast en fanatiek. Er werd gerend, gedoken, geroepen en bovengeslagen. Waar het in Amsterdam misschien net even te warm was, leek dit een temperatuur waarin ze goed gedijen. Het zorgde er in ieder geval voor de dat ‘finale’ erg leuk was om naar te kijken. Een spannende strijd om de krans tussen Sieger en Kees die uiteindelijk op 5-5/6-6 besloten werd in het voordeel van Sieger. Gelukkig voor Kees was er nog een krans over en mocht ook hij met een krans naar huis. 

Lydia probeert onze aandacht te krijgen voor de prijsuitreiking

 

FBA Amsterdam – 10 juni 2023

12 juni 2023|

Earrebarre Jentsje 3e!

Krans voor Tim!

Het was warm in Amsterdam. Ook in de rest van het land natuurlijk, maar óók in Amsterdam. Met het kwik tegen de 30 graden stonden 16 dappere mannen en 2 dappere vrouwen op het veld om de jaarlijkse FBA partij van Amsterdam te verkaatsen op de sportvelden van de Eendracht.

Er werd gekaatst in een A-klasse en een B-klasse op basis van een individueel klassement. Voor de Earrebarre kwam Jentsje uit in de B-klasse en Annemiek mocht zich bewijzen in de A-klasse.

Jentsje ging daverend van start met 2 dikke overwinningen. Hij vloog het hele veld over en was fenomenaal in het tussenspel. De tussenspel trainingen in Budapest en de hardlooptrainingen van het afgelopen jaar wierpen hun vruchten af! Ook als achterinse wist hij steeds het gat met de voorinse dicht te lopen wanneer die al dan niet verwacht de bal miste of liet gaan.

Zijn derde en laatste partij tegen geduchte tegenstander Rob Deinum was een vechtpartij. Niet dat het hard tegen hard ging, maar er moest wel geknokt worden. Ze kwamen al snel met 5-0 achter en moesten zich vastbijten om er nog iets van te maken. Eerst voor eerst kwamen ze terug, Jentsje fanatieker dan ooit tevoren. Op 5-3 was de koek helaas op en wonnen Rob en maten waardoor Rob in het individuele klassement op nummer 1 stond. Jentsje eindigde op een mooie derde plek.

Toppers!

En hier nog een speciale vermelding voor Tyron Deinum, die vandaag voor het eerst mee deed! Nog maar kort woonachtig in Dronten en nog maar 3 weken aan het kaatsen. Hij deed het goed in het voorperk en we hopen hem nog vaak mee te zien doen!

In de A-klasse ging het er ook spannend aan toe. Vooral de eerste partij was een nagelbijter. Marinus, Annemiek en Ivonne speelden tegen Tim, Jouke en Siebren. Annemiek stond voorin en stond heerlijk uit te slaan. Siebren wist al snel niet meer hoe hij moest op slaan want geen bal was haar vertrouwd. Het werd al snel 3-1, maar door een paar keer pech op 6-6 werd het 3-4. 4-4, 4-5, 5-5… Op 5-5/6-4 wist Marinus de kaats voorbij te slaan en was de overwinning daar.

Het uitzicht was goed

De tweede partij was ongelijker verdeeld en eindigde al snel in 5-0. De derde partij was wel weer spannend; Marinus, Ivonne en Siebren tegen Tim, Jouke en Annemiek. Het werd al snel 1-5, maar Marinus en co wisten nog tot 5-4 terug te komen. Het was Annemiek die op 5-4/6-2 de partij uitmaakte zodat Tim de krans omgehangen kon krijgen!

Volgens de traditie wordt er in Amsterdam altijd de Maurice Noorman bokaal uitgereikt aan de meest talentvolle of in het oog springende speler. Ditmaal werd het Amsterdammertje echter uitgereikt aan onze meest trouwe fans; Lia en Claudia Alkema die altijd langs de lijn staan!

 


De nazit was heerlijk, met dank aan de parasol van Rob, het bier uit de kantine, en het geklets van onze vrienden bij de FBA <3   

Bedankt Amsterdam!

mei 2023

100 jaar FBA!

8 mei 2023|

Alle deelnemers aan de jubileumwedstrijd

Het is feest! De FBA bestaat 100 jaar en dat moet natuurlijk gevierd worden. Wij Friezen doen dat op de enige manier die wij kennen: met oranjekoek, kaatsen, en bier! Maar liefst 60 kaatsers verzamelden zich in het altijd mooie Dronten, waar er gekaatst werd in een A- en een B-klasse. Namens de Earrebarre betreedden Jentsje, Peter en Annemiek de arena. Wat was het heerlijk om zo veel kaatsers bij elkaar te zien! Zoveel bekenden, oude bekenden, nieuwe en toekomstige vrienden.

Onze jubileumtrui

De dag begon zoals we in Dronten gewend zijn met koffie en een heerlijk stuk oranjekoek (of 2). Anders dan andere keren werd iedereen voorzien van een geweldige FBA jubileumtrui en het jubileumboek; een bloemlezing over de geschiedenis van de FBA en de 8 nog actieve verenigingen. We werden toegesproken door Willem Rienks, voorzitter van de FBA, Bouwe Stiemsma, afgevaardigde van de KNKB, en Lolke Bierma van Amsterdam. Jouke wilde als voorzitter van Dronten ook nog wat zeggen, maar helaas voor hem was de maximale aandachtspanne was al ruim bereikt.

De voorspelde regen bleef uit en daardoor was het een heerlijke kaatsdag. In de A-klasse waren Peter en Annemiek bij elkaar geloot en samen met Jeldrik mochten zij het in de eerste omloop opnemen tegen 3 oud-hoofdklassekaatsers. Niet geheel onverwacht konden zij geen vuist maken tegen dit kaatsgeweld en verloren met 5-1. De tweede partij, tegen Marinus en consorten, ging beter en er werd spannend gekaatst. Toch kwamen zij niet verder dan 5-3. Maar niet getreurd, we mochten dus vroeg aan het bier!

Heerlijk om zoveel kaatsers bij elkaar te zien

In de B-klasse won Jentsje tegen al zijn eigen verwachtingen in de eerste omloop. Naar eigen zeggen kaatste hij slecht (“Ik hie yn ien party meer ballen bûten dan ferline jier ’t hele jier”), maar de tegenpartij nog slechter, en in het kaatsten is de regel dat het partuur wat de minste fouten maakt wint. De tweede partij kaatsten ze vele malen beter, maar toch verloren ze deze. Ook weer apart.

Prijzen met Sjoerds ontwerp

Omdat we nog wel zin hadden in een potje kaatsten Jentsje en Annemiek nog even een partijtje tegen drie generaties van de familie Rienks: Pake Rienks, die met stralende ogen elke bal met overduidelijke liefde voor het spel analyseerde, Willem die links en rechts afgeleid werd door (oude) bekenden waar hij een praatje mee moest maken, en Willems dochter Welmoed, die vandaag voor het eerst meedeed met een wedstrijd. Het was de leukste partij van de dag waarin het FBA motto volop werd uitgedragen: Niemand buiten spel.

Ook de prijzen waren ditmaal heel bijzonder met het prachtige ontwerp van onze eigen Earrebarre Sjoerd! Na de prijsuitreiking was er nog een heerlijk buffet voor ons klaargemaakt en hebben we gezellig gegeten en gedronken. Het was een bijzonder gezellige dag! Grote complimenten aan KF Flevoland voor de uitstekende organisatie!

Gastblog: KF de Earrebarre vs. KF Bolsward – 29 april

2 mei 2023|

Ditmaal een gastblog van Bolswarder Roel Venema:

Den Haag verslaat voor de tweede achtereenvolgende keer
Bolsward in de jaarlijkse Tweekamp

Waarom staan als je ook zitten kan

Gelukkig kon ook dit jaar de befaamde Tweekamp tussen Keatsferiening “De Earrebarre” uit Den Haag en Kaatsvereniging “Bolsward” weer plaats vinden. Zaterdag 29 april betraden parturen van beide verenigingen het door het nieuwe (robot)maaiduo “Murk en Durk” weer mooi geprepareerde biljartlaken van het aloude kaatsveld ’t Oordje (sinds 1908).

Er werd mooi gekaatst met veel tussenspel

Vorig jaar wonnen de Hagenezen voor het eerst in jaren de Tweekamp en ook dit jaar slaagden de kaats(t)ers van “De Earrebarre” er in om te winnen, al was het dit keer minder overtuigend dan vorig jaar. Van de 5 gespeelde partijen wisten de kaats(t)ers van “De Earrebarre” er 3 in hun voordeel te beslissen en dat was precies genoeg voor deoverwinning. Voor de winnaars leverde dit eeuwige roem, een krans voor de voorzitter, gratis consumpties voor de kaats(t)ers en een welverdiend en sportief applaus van tegenstanders en publiek op.

De derde partij gewonnen!

Het was een ontspannen kaatsmiddag op ’t Oordje onder ideale weersomstandigheden. De Keatsferiening “De Earrebarre” feliciteren wij van harte met de behaalde zege. Volgend jaar hopen wij de Tweekamp weer te kunnen organiseren.

Alvast oant sjen op ’t Oordje!

 

 

Trotse Earrebarres!

 

april 2023

NK Handball 2023

2 april 2023|

Het publiek kijkt aandachtig toe

De finale tussen Sjoerd en Gerben

Tradities zijn er om in stand gehouden worden, en zo ook het Nederlands Kampioenschap Handball wat traditioneel de afsluiter is van het Handballseizoen voor de Earrebarre. Op zaterdag 1 april was de grote dag. Ditmaal zonder regerend kampioen Jort, die in verband met verhuizing naar Oostenrijk schitterde in afwezigheid.

Het publiek was in grote getale toegestroomd om de maar liefst 8 deelnemers uit alle uithoeken van de wereld (Den Haag, Nieuwerkerk a/d Ijssel, Dronten en Noorwegen) te zien strijden om het kampioenschap. Er werd gespeeld in een halve competitie, iedereen speelde 1x tegen elkaar. Ieder speelde dus zeven partijen in 2 uur tijd! Het publiek werd verwend met veel mooie en spannende partijen waarin sportief gehandballed werd. De grote verassing was nieuwkomer Abe die de Noorse eer hoog mocht houden. Het was nog maar zijn tweede keer handballen, maar hij wist het menig geroutineerde Earrebarre moeilijk te maken!

Al snel waren er een aantal mogelijke kampioenen in spé. De strijd zou uiteindelijk gaan tussen Peter, Sjoerd en Gerben. In een onderlinge partij had Sjoerd al van Gerben gewonnen, maar door een gelijk aantal punten werd toch besloten nog een finale te spelen tot het licht uit zou gaan. Dat is het mooie aan een squashal: zonder waarschuwing gaat op een gegeven moment het licht uit en is het tijd om te stoppen.

Kampioen!

De finale was kort maar krachtig. Gerben nam al snel de voorsprong en nog voordat Sjoerd hier iets tegenin kon brengen ging het licht al uit. De grote winnaar van het Open Nederlands Kampioenschap Handball 2023 was daarmee voorzitter Gerben Bootsma.

Gerben nog even in het zonnetje bij Harput

Traditiegetrouw verhuisden de Earrebarres met gevolg naar de kantine, waar de nazit van start kon gaan. Met Paulaners en bitterballen werd de trend gezet voor de rest van de avond: de evenzo traditionele Harput Special. Gastheer Omar was blij ons weer te zien en zette de kersverse kampioen nog even in het zonnetje. Wat een verwennerij!

september 2022

FBA Hank-Dussen – 10 september 2022

13 september 2022|

Jentsje aan de opslag

Nog maar een week na het daverende succes van de FBA partij in Den Haag was het alweer tijd voor de jaarlijkse Reach partij in Hank-Dussen! 42 man en vrouw op de lijst; met dank aan een bijzondere delegatie uit Jubbega en een handjevol trouwe Vlamingen.

Slechts één Earrebarre betrad het speelveld op deze grijze ochtend. Andere Earrebarres hadden andere dingen te doen of leden onder maranoia. Jentsje was er wel en mocht in een B-klasse met maar liefst 10 patuur aan de bak in d.e.l. partij met winnaars- én verliezersronde. Leider van het klassement onder 45 jaar – Earrebarre Peter – zat thuis in spanning af te wachten of hij aan het einde van de dag nog steeds bovenaan zou staan.

Heel plaatselijke dikke buien in Hank-Dussen!

Tijdens de eerste partij brak de hemel nog even open en schuilde (bijna) iedereen een kwartiertje voor de regen. Helaas bracht dit het partuur van Jentsje geen geluk; ze kwamen al snel ver achter, en wisten die achterstand niet meer goed te maken. Dan maar knallen in de verliezersronde.

Dit ging ze een stuk beter af. Er werden minder fouten gemaakt en de mannen kwamen gemakkelijk in de derde omloop. Helaas voor hun geen staand nummer tot de finale, dus ze moesten nog een keer aan de bak voor een prijs.

Piet Bierma hard aan het werk in zijn vrije tijd

Deze derde partij was de spannendste. 4-2 voor, 5-4 achter, toch nog weer 5-5 halen, maar op 5-5/6-4 sloeg de tegenstander een zitbal wat ervoor zorgde dat Sieger – Jentsje’s maat – voor het eerst dit seizoen zonder prijs naar huis ging. Jammer voor de heren, want ze hadden nog wel zin in een potje!

Aan het einde van de dag bleek tijdens de uitreiking van de FBA klassementsprijzen dat er toch 3 Earrebarres in de prijzen waren gevallen! Annemiek was winnaar van het Damesklassement. Peter moest toezien hoe Kees Adema hem voorbij vloog in het klassement na winst in de A-klasse en eindigde als 2e in het klassement voor Heren onder 45. Jentsje was de trouwste deelnemer: hij was 6 van de 6 wedstrijden aanwezig! 

FBA Den Haag – 3 september 2022

6 september 2022|

Winnaars Peter, Siebren en Roel

Na weken van meticuleus plannen en organiseren was het dan eindelijk zover: onze eigen FBA wedstrijd! Het zonnetje scheen, het bier stond koud, en het veld van SOS Kwieksport lag er prachtig bij. Vooral de Earrebarres voelden zich er erg thuis: het lag namelijk vol met ganzenpoep.
  
Met een – anno 2022 – mooie opkomst van 13 man en 2 vrouw konden er 5 paturen in pouleverband aan de bak. Vier volledige partijen spelen in een fanatiek brandende nazomerzon leek iets te veel gevraagd van de spelers, dus elke partij startte met spellen gelijk.

Er werd de hele dag prachtig gekaatst. Het was fantastisch om te zien hoe iedereen samen speelde; jong en oud, A’s en B’s, Fries of Brabants; het kaatsen verbroederd alles en iedereen. Dat is het mooie aan FBA kaatsen. We hebben er even op moeten wachten, maar wat fijn dat we dit samen weer kunnen doen <3

Al snel bleek dat er goed gezet – eh, geloot natuurlijk – was: een partuur wat links ingemaakt werd kon rechts zelf weer afgedroogd worden, om vervolgens te zien hoe de verliezer van de eerste partij de winnaar van de tweede versloeg. Na 4 partijen was er dan ook maar 1 patuur wat zeker was van een prijs; de rest moest aan het rekenen.

Ook winnaars; Sieger, Kees en Gradus

Onder het genot van de eerste biertjes werd er door het wedstrijdsecretariaat druk geteld. 2 parturen met 19 eersten voor en 17 tegen, dan 1 patuur met 18 eersten voor en nog 1 met 17 eersten voor. Wat een spanning. De onderlinge strijd tussen de twee parturen met evenveel punten gaf de doorslag. De prijsuitreiking was daarmee ook een heerlijk moment van de dag: de verbazing op de gezichten van de tweede prijs winnaars vergeten we niet snel weer!

Van harte gefeliciteerd heren!

1e prijs: Peter Veldman, Siebren Feenstra (koning) en Roel Westerhof
2e prijs: Kees Adema, Sieger Siderius en Gradus Alkema

Bij de nazit is iedereen een winnaar!

juli 2022

FBA Groningen – 9 juli 2022

11 juli 2022|

Via het welbekende Drachten – Transferium Oost trokken 3 Earrebarres op zaterdag 9 juli richting het Hoge Noorden voor de klassieke dûk-partij te Groningen. Met 24 man op de lijst verdeeld in een A- en B-klasse, beloofde het een mooie dag te worden.

Een echte Earrebarre staat op 1 been!

Sjoerd en Annemiek kaatsten in de A-klasse en mochten in de eerste omloop tegen elkaar. Annemiek ging daverend van start en pakte een 3-1 voorsprong, maar Sjoerd liet zich niet kennen. Hij spoorde zijn maten aan die vervolgens de een na de andere bal boven sloegen.
Ook de tweede omloop kwam Annemiek niet verder dan 5-3, maar aan het einde van de dag, toen de diesel eindelijk op gang was en de rest moe en toe aan bier kwam er toch nog een 5-5/6-6 aan de telegraaf. Ze mocht zelf opslaan op een heel kleine kaats, en -wonderbovenwonder- keerde Henk Buma zijn derde bal van die dag! Hoera!

Sjoerd deed het beter op de dûk-partij. In zijn rol als voor best op – die hij eigenlijk heel saai vindt – sloeg hij menig perk omver en mocht hij aan het einde van de dag de 2e prijs in ontvangst nemen!

Jentsje kaatste in de B-klasse en speelde de sterren van de hemel. Het kwam meer dan eens voor dat Annemiek in het voorperk zó afgeleid was door mooi tussenspel van Jentsje dat ze niet in de gaten had dat er in haar eigen partij al werd opgeslagen.

Er werd veel spannend gekaatst in de B-klasse, met veel eersten op 6-6 verkaatst. Voorafgaand aan de ‘finale-partij’ was er al druk gerekend wie er nog hoeveel eerste moest halen om te winnen, tot grote ergernis van Jentsje; “At je trije keer winne ha je wûn, tenzij je Berend hiette.” Na 2 verloren eersten stopten de mannen eindelijk met rekenen en begonnen ze met kaatsen. Het was een prachtige spannende partij waarbij Jentsje, Lolke en Sieger aan het langste eind trokken en de krans omgehangen kregen!

Jentsje en Sjoerd yn de priizen!

Lokwinske mannen!

juni 2022

Earrebarre op het NK Dames 2022

27 juni 2022|

Op zaterdag 25 juni 2022 was het dan eindelijk zover: het NK Dames kaatsen in Wommels. Doutsen en ik hadden er al maanden naar uitgekeken, en de spanning steeg. Al tijdens de trainingen bleek dat het niet zo makkelijk ging worden: opslaan bij 25 meter vandaan was in het begin een uitdaging…

We trainden hard en lachten harder, en dat maakt alles makkelijker!

De dag zelf is in een waas voorbij gegaan. Waar dat bij de Earrebarre normaal gesproken aan het bier te danken is, was het deze keer debet aan spanning en enthousiasme. We hadden er zin in! Ons doel? Lol maken, en dat hebben we gedaan!

De eerste omloop hadden we al gewonnen voordat we het veld op kwamen; Minnertsga had zich afgemeld door ziektes. De tweede omloop tegen Easterein 2 (Sietske Okkema (oud-earrebarre), Marije Schurer en Imke v/d Leest) beloofde wat zwaarder te verlopen. Dit is waar het wat wazig wordt – die hele partij is voor mij een grote droom geworden waarin ik eigenlijk geen specifieke slagen meer van elkaar kan onderscheiden. Ik weet nog dat wij het eerste bordje pakten en vervolgens met 3-1 achter kwamen. We hadden in het perk nog niet echt de smaak te pakken, dat kwam pas op die 3-1 achter. Na een bovenslag van Doutsen waren we beide los en waren we zomaar weer bij op 3-3.

Het werd 4-3 voor Easterein, en 4-4. Het werd 5-4 voor Easterein en 5-5. Het werd 6-2 voor Easterein en 6-6. Op 5-5/6-6 hadden we ons wel genoeg bewezen en hebben die laatste bal laten zitten. We waren kapot; stel je voor dat we nog een partij hadden moeten spelen!

We hebben een onuitwisbare (en voor sommige andere spelers een onuitstaanbare) indruk gemaakt. Tot vervelens toe stonden we op 1 been en bij de laatste bovenslagen kon heel Wommels “EARREBARRE” horen roepen. Westerse branie en Haagse bluf; of misschien toch gewoon enthousiasme en lol in het spel?

mei 2022

FBA Dronten – 21 mei

22 mei 2022|

Chillen in Dronten

De eerste FBA afdelingswedstrijd van dit jaar vond plaats in het altijd mooie Dronten, waar het welkom warm is en de oranjekoek koud. Gelukkig voor Jentsje was er nog 1 stukje met een chocolaatje (in plaats van een vruchtje), dus zijn dag kon al niet meer stuk.

Afgevaardigden voor de Earrebarre waren Peter, Jentsje en Annemiek; en al in de auto werden de nodige tactieken besproken. Besloten was dat we graag als eerste tegen Dronten zelf wilden spelen omdat die nog brak zouden zijn en waarschijnlijk pas later op gang zouden komen. Tot ons grote geluk had het lot het ook zo bepaald en mochten we los tegen Arjen, Ludy en Willem (jawel, maar liefst één hele Drontenaar in het partuur!). We kwamen goed in ons spel en wisten deze eerste partij te winnen, terwijl de finalepartij tussen Hilversum en Amsterdam zich al naast ons afspeelde.

Na koffie en broodjes speelden we tegen Amsterdam. We kaatsten goed, maar kwamen er toch niet helemaal aan te pas. We verloren met 5-3 ofzo.
Na koffie en broodjes speelden we tegen Hilversum. We kaatsten goed, maar kwamen er toch niet helemaal aan te pas. We verloren met 5-3 ofzo.

Maar dit mocht de pret niet drukken. De sfeer zat er goed in, in de B-klasse was heel spannend gekaatst, en het bier was lekker. Toen Annemiek nog bij Chris achterop de motor een rondje over het parkeerterrein mocht maken kon ook haar dag niet meer stuk. Hoe Peter zijn dag onvergetelijk heeft gemaakt zullen we waarschijnlijk nooit te weten komen…

Go to Top