Kaatsen

De Earrebarre organiseert door het jaar heen verschillende wedstrijden en doet mee aan diverse competities.

Competitiekaatsen

Elke maandagavond wordt vanaf 18.30 gestreden om de felbegeerde competitieprijs van de Earrebarre. Vanaf begin april tot eind oktober zijn we dan te vinden in het Westbroekpark. Wil je graag meedoen? Stuur even een berichtje via de contactpagina, dan ben je er zeker van dat we er die maandag ook daadwerkelijk zijn.

Stuur een bericht

J.G. Siccama partij (FBA)

Aan het einde van de zomer organiseert de Earrebarre de J.G. Siccama partij. Dit is de FBA wedstrijd van Den Haag. Afhankelijk van de competitie dat jaar is dit zowel een door-elkaar-loten als een afdelingswedstrijd. De koningsprijs is de felbegeerde handgeschilderde wisseltrofee die wordt toegekend aan de beste kaatser van de dag.

Bekijk de agenda

Federatie Buitenafdeling

De Federatie Buiten Afdeling, kortweg FBA, is een federatie (organisatieonderdeel) van de KNKB. Bij de FBA zijn kaatsverenigingen buiten Friesland aangesloten. Onderling wordt tussen deze vereniging een competitie georganiseerd, zowel door-elkaar-loten als afdeling, steeds weer te gast bij een andere vereniging. Zo wordt er gekaatst in Hilversum, Dronten, Alkmaar, Amsterdam, Groningen, Wageningen, Hank-Dussen, Beverwijk en natuurlijk Den Haag. Bij bijna elke wedstrijd is wel Earrebarre delegatie aanwezig.

Oaljekoekpartij Bolsward

Een ware sportklassieker, de Oaljekoekpartij in Bolsward. Ontstaan vanuit een strijd tussen de oudste en de toen jongste kaatsvereniging van Nederland is deze feestpartij al jaren onze vaste seizoensopening. Beide verenigingen vaardigen vijf parturen af die spelen volgens het Davis Cup principe. Hoewel de strijd voelbaar aanwezig is, eindigt het in ieder geval met winst in de derde helft.

Bekijk de agenda

Wat is kaatsen?

(Uitleg vrij naar KNKB.nl)

Kaatsen is een balspel met  2 teams van 3 spelers tegen elkaar op gras, waarbij het ene team de opslag verzorgt en de andere partij vanuit het perk de retourslag.

Beide teams kunnen punten scoren. Met een opslagbal (onderhandse slagbeweging met blote hand naar het perk) kun je direct punten maken; met een retourslag vanuit het perk (bovenhands of onderhands, meestal met handschoen) kun je door ver te slaan (bovenslag) eveneens direct scoren.

Vaak komt de bal ergens in het speelveld tot stilstand en dat betekent een onbesliste slag, die wordt gemarkeerd met een houten blokje, de kaats. Nadat de teams hebben gewisseld van functies opslag en retourslag, wordt dan de onbesliste slag verkaatst.

Een opslag (bron)

Puntentelling en telegraaf
In de puntentelling leveren 4 winnende slagen (2-4-6-8) een ‘eerst’ op. Twee eersten heet een ‘spel’. De partij is gewonnen door het team, dat als eerste 6 eersten (of 3 spellen) heeft verzameld.

De puntentelling wordt bijgehouden op een scorebord, genaamd een telegraaf.

Een kaatswedstrijd wordt meestal in toernooivorm gespeeld, zodat een team pas winnaar is, als 3 tot 6 partijen zijn gewonnen.

De winnaars krijgen een krans omgehangen en de beste speler van de dag wordt uitgeroepen tot koning van de wedstrijd. Kaatsers hangen de gewonnen kransen aan de gevel van hun huis.

Attributen kaatsbal en kaatshandschoen
Een ambachtelijk gemaakte kaatsbal is van leer en gevuld met koeienhaar, gewicht is ongeveer 24 gram.
Perkspelers dragen voor de retourslag als handbescherming een kaatshandschoen met een versteviging (nap).

Kaatsveld
Er wordt op gras gespeeld. De witte belijning van katoen of kunststof wordt aangebracht en met krammen in de grond vastgezet. Witte proppen worden geplaatst om het perk en andere punten in het veld duidelijk aan te geven.

Witte bovenpalen van 6 meter lang zijn op de hoeken van de bovenlijn geplaatst om goed te kunnen beoordelen of de uitgeslagen bal goed over de bovenlijn gaat of eerder via de zijlijn het veld uit gaat (kwaadslag).

Wedstrijden en wedstrijdvormen
De KNKB organiseert in het zomerseizoen voor alle categorieën wekelijks wedstrijden, zo’n 600 in totaal, waaronder de Nederlandse Kampioenschappen voor afgevaardigde parturen van verenigingen.

Ook federaties, een samenwerkingsverband van verenigingen, die dicht bij elkaar zijn gesitueerd, organiseren veel wedstrijden. Tenslotte zijn er de verenigingen, die van tijd tot tijd ledenwedstrijden en wekelijks competitiekaatsen organiseren.

Behalve wedstrijden voor verenigingen tegen elkaar (afdelingswedstrijden) zijn er ook wedstrijden door elkaar loten, waarvoor een kaatser zich individueel kan aanmelden en vrije formatiewedstrijden. Dit zijn wedstrijden, waarbij de kaatsers hun eigen maten kiezen. In de top bij de heren en de dames zijn de meeste wedstrijden vrije formatiewedstrijden.

It paad werom