Wat is der (Earre)bard?

FBA Alkmaar – 17 juni 2023

18 juni 2023

Het kaatsveld van Alkmaar bevindt zich aan de Hoornseweg, gelegen langs de idylissche Hoornsevaart alwaar een prachtig fietspad langs ligt. Voor bewoners van nabijgelegen dorpen is het dus een prachtig fietstochtje naar het veld. Ook Earrebarres Jentsje en Annemiek kwamen via het fietspad naar het veld – maar dan in een auto. 

Alle deelnemers in Alkmaar

Volgens Jentsje was dat absoluut de enige manier om op het parkeerterrein te komen. Totdat Berend aan de andere kant van het terrein gewoon via de weg aangereden kwam.

Annemiek wint een kaas!

Het weer was goed, de koek bij de koffie was lekker, en de lijst was mooi verdeeld: 6 A-klassers en 11 B-klassers waren van de partij. Jentsje en Annemiek mochten beide aantreden in de A-klasse.

De eerste partij, een daverende strijd tussen Jentsje, Rob en Jouke tegen Sybren, Roel en Annemiek leverde een eindstand op van 3-5/2-6. Het was de mooiste partij van de dag (in de A-klasse), waarin de parturen heel gelijk waren qua niveau. De tweede partij wisselden Annemiek en Jentsje van partuur maar dat bleek een wat eenzijdige partij op te leveren: 1-5/2-6 in het voordeel van Annemiek cs.

De derde partij mochten de Earrebarres samen. Er werd spannend gekaatst en veel eersten werden op 6-6 besloten. Frustrerend voor de Earrebarres dat het steeds nét niet lukte om het eerst te pakken. Annemiek blesseerde een spier in haar oksel en gaf de opslag over. Met het oog op het NK volgende week mochten er even geen gekke dingen gebeuren. De partij eindigde in een teleurstellende 5-2. Wat dan weer wel net genoeg was voor een tweede prijs voor Annemiek!

Verbroedering

Jouke won de eerste prijs en omdat Sybren en Roel de hele dag samen hadden gekaatst waren er 2 derde prijzen. De kaas mochten ze op de foto samen vasthouden. Als dát niet verbroederend werkt!

Opvallend aan de dag was het uitermate hoge niveau waarmee er in de B-klasse gekaatst werd! De mannen waren allemaal enthousiast en fanatiek. Er werd gerend, gedoken, geroepen en bovengeslagen. Waar het in Amsterdam misschien net even te warm was, leek dit een temperatuur waarin ze goed gedijen. Het zorgde er in ieder geval voor de dat ‘finale’ erg leuk was om naar te kijken. Een spannende strijd om de krans tussen Sieger en Kees die uiteindelijk op 5-5/6-6 besloten werd in het voordeel van Sieger. Gelukkig voor Kees was er nog een krans over en mocht ook hij met een krans naar huis. 

Lydia probeert onze aandacht te krijgen voor de prijsuitreiking

 

“Wat is der (Earre)bard?” column

In “Wat is der (Earre)bard?” schrijft Annemiek Korf over haar belevenissen bij de Earrebarre en de FBA (de kaatscompetitie buiten Friesland). Zelf is ze een enthousiaste ambassadeur van deze competitie en dit draagt ze dan ook graag uit. Wil je op deze column reageren? Stuur een berichtje via de contactpagina.

Wat is er nog meer (Earre)bard?