Wat is der (Earre)bard?

NK Handball 2023

2 april 2023

Het publiek kijkt aandachtig toe

De finale tussen Sjoerd en Gerben

Tradities zijn er om in stand gehouden worden, en zo ook het Nederlands Kampioenschap Handball wat traditioneel de afsluiter is van het Handballseizoen voor de Earrebarre. Op zaterdag 1 april was de grote dag. Ditmaal zonder regerend kampioen Jort, die in verband met verhuizing naar Oostenrijk schitterde in afwezigheid.

Het publiek was in grote getale toegestroomd om de maar liefst 8 deelnemers uit alle uithoeken van de wereld (Den Haag, Nieuwerkerk a/d Ijssel, Dronten en Noorwegen) te zien strijden om het kampioenschap. Er werd gespeeld in een halve competitie, iedereen speelde 1x tegen elkaar. Ieder speelde dus zeven partijen in 2 uur tijd! Het publiek werd verwend met veel mooie en spannende partijen waarin sportief gehandballed werd. De grote verassing was nieuwkomer Abe die de Noorse eer hoog mocht houden. Het was nog maar zijn tweede keer handballen, maar hij wist het menig geroutineerde Earrebarre moeilijk te maken!

Al snel waren er een aantal mogelijke kampioenen in spé. De strijd zou uiteindelijk gaan tussen Peter, Sjoerd en Gerben. In een onderlinge partij had Sjoerd al van Gerben gewonnen, maar door een gelijk aantal punten werd toch besloten nog een finale te spelen tot het licht uit zou gaan. Dat is het mooie aan een squashal: zonder waarschuwing gaat op een gegeven moment het licht uit en is het tijd om te stoppen.

Kampioen!

De finale was kort maar krachtig. Gerben nam al snel de voorsprong en nog voordat Sjoerd hier iets tegenin kon brengen ging het licht al uit. De grote winnaar van het Open Nederlands Kampioenschap Handball 2023 was daarmee voorzitter Gerben Bootsma.

Gerben nog even in het zonnetje bij Harput

Traditiegetrouw verhuisden de Earrebarres met gevolg naar de kantine, waar de nazit van start kon gaan. Met Paulaners en bitterballen werd de trend gezet voor de rest van de avond: de evenzo traditionele Harput Special. Gastheer Omar was blij ons weer te zien en zette de kersverse kampioen nog even in het zonnetje. Wat een verwennerij!

“Wat is der (Earre)bard?” column

In “Wat is der (Earre)bard?” schrijft Annemiek Korf over haar belevenissen bij de Earrebarre en de FBA (de kaatscompetitie buiten Friesland). Zelf is ze een enthousiaste ambassadeur van deze competitie en dit draagt ze dan ook graag uit. Wil je op deze column reageren? Stuur een berichtje via de contactpagina.

Wat is er nog meer (Earre)bard?