Wat is der (Earre)bard?

FBA Alkmaar

1 juli 2024

Voor de jubileumpartij van de kaatsverening van Alkmaar stond er iets bijzonders op het programma. Niet alleen werd er een d.e.l.- en een afdelingswedstrijd verkaatst, maar de afdelingswedstrijd was ook nog eens met zachte bal! Een primeur in de FBA-wereld, en voor velen een eerste kennismaking met het spel. Doel van deze exercitie: de niveauverschillen tussen de verschillende afdelingen nivelleren, en dat is gelukt!
Tijdens het inslaan was het vooral enorm wennen aan de bal en bleek al snel dat er veel tussenspel zou komen vandaag. Het beloofde een interessante dag te worden!

Voor de Earrebarre stonden Jentsje, Doutsen en Annemiek op het veld. Doutsen sloeg voor best op, Jentsje stond voorin, en Annemiek mocht voor minst op en achterin. In de eerste partij traden ze op tegen de zachte-bal-kaats-routiniers van Dronten: Jouke, Lanekaatser Arjen, en dispensatiespeler Willem. Dankzij de zachte bal konden we nog leuk meedoen, en werd het zelfs nog spannend. We redden het nog tot 5-5, maar in het laatste eerst bleek Dronten toch te sterk voor ons.

De tweede omloop tegen Hilversum verliep vergelijkbaar. Marinus, Chris en Wybren – op papier natuurlijk onverslaanbaar in het gewone kaatsspel – bleken met de zachte bal ineens bijna gelijkwaardige tegenstanders. Met veel en leuk tussenspel werd er heerlijk gekaatst. We blijven helaas steken op 5-4.

Nog een laatste omloop tegen Amsterdam voor de 3e of niks. Het was weer een heel leuke partij tegen Kees, Klaas en andere Wybren. Weer veel tussenspel en mooi kaatsen. Maar ondanks onze beste inzet, mooie duikpartijen en spectaculair tussenspel bleven we weer hangen op 5-5.

Geen prijs voor ons, maar wel een heel leuke dag gehad! Het zachte bal kaatsen was een heel geschikte kaatsvorm voor het afdelingskaatsen. Op deze manier waren alle vier parturen aan elkaar gewaagd en was er voor het eerst in jaren eens een andere winnaar van de partij én het klassement: Dronten! Het spel is heel anders, maar enorm leuk om naar te kijken en ook heel leuk om te doen!

 

“Wat is der (Earre)bard?” column

In “Wat is der (Earre)bard?” schrijft Annemiek Korf over haar belevenissen bij de Earrebarre en de FBA (de kaatscompetitie buiten Friesland). Zelf is ze een enthousiaste ambassadeur van deze competitie en dit draagt ze dan ook graag uit. Wil je op deze column reageren? Stuur een berichtje via de contactpagina.

Wat is er nog meer (Earre)bard?