Wat is der (Earre)bard?

FBA Dronten – 25 mei 2024

28 mei 2024

 Het beloofde een regenachtige dag te worden in Dronten op 25 mei. Dus met elk 3 complete kaatsoutfits en 4 paraplus in de tas vertrokken we richting het Noorden. Geen zonnebrandcreme mee natuurlijk, maar gelukkig nog wel een zonnebril mee. We hebben de hele dag geen drup regen gezien, en konden hier en daar wat zonnebrandcreme lenen :)

De aankomst was weer goed in Dronten: de koffie met oranjekoek stond klaar, wat goed te gebruiken was om je over de lijst te ‘fernuverje’. Een aantal verrassende namen in de A-klasse, en de sterkste speler was in een partuur met 2 man gezet. De kransen al verdeeld nog voor de koffie op was. 

Vol goede moed betraden Earrebarres Annemiek en Jentsje het veld. Annemiek mocht het samen met Jacob en Tyron als eerste proberen tegen Marinus en Siebren. Al hoewel ze nog een aantal keren de 6 haalden en zelfs ergens een bordje scoorden kwamen ze er toch niet helemaal aan te pas. Ze verloren al snel met 5-1. Jentsje deed het samen met Arjen en Rob beter tegen Jouke, Jelle en Johan. Ze haalden 3 eersten, maar de 3J’s gingen er met 5-3 met hun eerste overwinning vandoor.

In de tweede omloop speelde Annemiek tegen Jouke en co. Annemiek en haar maten hadden de smaak te pakken en maakten weinig fouten. Het precieze wedstrijdverloop is in de geschiedenis verloren geraakt, maar de einduitslag was 5-4, wat een overwinning! Jentje en co konden in het perk ernaast ook geen vuist maken tegen Marinus en Siebren, die nogmaals met 5-1 wonnen.

In de laatste ronde mochten de Earrebarres tegen elkaar. Als Annemiek zou winnen werd ze tweede, als ze zou verliezen had ze niets. Jentsje kon sowieso al geen prijs meer winnen; alleen nog de eer redden om tóch nog een partijtje te winnen. Het was een superspannende partij. Veel eerste op 6-6 die in het begin vooral richting Annemiek vielen. Ze kwam met 4-1 voor, maar toen keerde het tij. De eerste vielen daarna een hele tijd richting Jentsje; zij haalden bij en in, en stonden met 4-5 voor. Annemiek moest aan de bak en zette nog een inhaalslag in. Op 4-5/6-6 pakte ze met een spectaculaire duik in het tussenspel de 5 eersten voor haar partuur. Ooh wat een spanning. Ik weet niet hoe, maar binnen 3 tellen stond Jentsje in het laatste eerst 6-0 voor. Nogmaals een inhaalslag. Een zitbal en 2 kleine kaatsen, beide succesvol verdedigd door Annemiek en co bracht ze terug naar 6-6: Alles aan de hang. 

Annemiek sloeg op, Jentsje sloeg een kaats op de middellijn. Wissel. Jentsje sloeg op, Annemiek wist hem bijna boven te slaan, maar daar stond Arjen klaar met een mooie retourslag richting Tyron. Die deed een poging, maar raakte de bal net niet goed, en de kaats was niet voorbij. Annemiek balen – geen prijs voor haar. Jentsje blij – toch nog een partij gewonnen vandaag!

In de B-klasse was het ook het partuur wat met 2 personen speelden wat met de kransen naar huis ging. Er is hard gestreden voor de tweede plaats. Het partuur van Piet, Marten en Gradus stonden in alle partijen met grote cijfers achter, maar wisten tot twee keer toe toch de overwinning te pakken. In de laatste partij waren twee eersten genoeg om de tweede plek zeker te stellen.

De 2 overgebleven kransen gingen naar Piet – voor zijn vrouw Eke – en naar Gradus, als een van de oudste deelnemers.

 

 

“Wat is der (Earre)bard?” column

In “Wat is der (Earre)bard?” schrijft Annemiek Korf over haar belevenissen bij de Earrebarre en de FBA (de kaatscompetitie buiten Friesland). Zelf is ze een enthousiaste ambassadeur van deze competitie en dit draagt ze dan ook graag uit. Wil je op deze column reageren? Stuur een berichtje via de contactpagina.

Wat is er nog meer (Earre)bard?