Wat is der (Earre)bard?

NK Dames Jorwert – 19 mei 2024

20 mei 2024


Het NK Dames kwam vroeg dit jaar, maar een echte Earrebarre geeft daar niets om. Dus op zondag 19 mei verschenen er maar liefst 3 Earrebarres ten tonele om in de eerste omloop direct tegen andere Friezen om útens – Groningen – aan de bak te mogen.

Eerste omloop
Het was direct de langste en spannendste wedstrijd van de eerste omloop. Omdat ik zelf het hele wedstrijd verloop alweer vergeten ben is het fijn dat Henk Hempenius ook altijd een verslag schrijft. Henk zegt dat wij het eerste eerst pakten door een bovenslag van Anne, en dat we het tweede eerst verloren door een buitenslag van Anne. Vanaf dat moment ging het vuur los, werd er om elk punt gevochten en hing er vaak 6-6 aan de telegraaf. Het gevoel op het veld klopt daar wel bij; we konden elkaar geen haarbreed geven want we waren erg aan elkaar gewaagd. Elke fout kon je duur komen te staan. Het werd 2-2, 3-3, en toen sloeg Den Haag een gat naar 5-3 voor. Maar Groningen wist van geen ophouden en vocht zicht terug tot 5-5. Het laatste eerst ging toen ineens heel snel; een buitenbal van Groningen, een bovenslag van Anne, 2 kaatsen en wisselen. Een kaats door Groningen voorbij en 1 kaats met een FENOMENALE duik van Doutsen verdedigd. Tot slot sloeg Doutsen op 5-5/6-2 nog een prachtig ‘Sitterke’.

Tweede omloop
In de tweede omloop mochten we aantreden tegen Dronryp 2, wat volgens Anne op zich wel te doen moest zijn. Of het nou de ontlading van de partij tegen Groningen was, of het gevoel dat het tegen Dronryp 2 ‘wel zou lukken’ weet ik niet, maar binnen no time stonden we 3-0 achter. Vanaf dat moment gaat er een knop om en vallen de ballen weer onze kant op; net even een slag die wel lekker loopt, een stuit die wel naar je toe komt. We kwamen terug tot 3-2 en op 4-3/6-6 retourneerde Anne een bal terug tot in het perk; hoera! We waren weer bij. Het volgende eerst verloren we snel, maar daarna lieten we niet meer met ons sollen. We kwamen voor met 5-4 en 6-0 en dankzij een voorbal van Dronryp stond de Earrebarre in de 3e omloop!

 

Derde omloop
Na een heel korte pauze mochten we direct weer aan de bak. En dat we aan de bak zouden moeten was zeker, want onze tegenstander was Easterein; winnaar van de 2e plaats op het afgelopen NK. Ik denk dat Easterein hetzelfde gevoel hadden als wij aan het begin van de 2e omloop: ‘dit moet wel lukken’. Den Haag stond in no time 2 eerste voor. Easterein zette een inhaalrace in en dankzij enorm opslaggeweld bleef er niet veel meer van Den Haag over. We pakten hier en daar nog wel punten, maar stonden toch vrij vlot met 5-2 achter. De spanning keert nog even terug als Den Haag tóch nog een derde bordje aan de telegraaf weet te krijgen, maar de eindsprint kwam te laat. Op 5-3/6-2 sloeg Easterein een mooie zitbal, en mochten de Earrebarres weer uitvliegen met een top-5 klassering op zak!

Het was een heerlijke kaatsdag en we hebben enorm genoten van de maar liefst drie (!) partijen die we vandaag mochten kaatsen. We hebben gevochten en gewonnen in de eerste twee omlopen en daar mogen we mega trots op zijn. Ook in de derde omloop hebben we nog goed weerstand  geboden. En bovenal; we hebben gelachen, op een been gestaan, een hoop herrie gemaakt en genoten van het spel.
Heel erg bedankt voor al het publiek wat speciaal voor ons naar Jorwert is gekomen! Het feest was dankzij jullie helemaal compleet! <3

“Wat is der (Earre)bard?” column

In “Wat is der (Earre)bard?” schrijft Annemiek Korf over haar belevenissen bij de Earrebarre en de FBA (de kaatscompetitie buiten Friesland). Zelf is ze een enthousiaste ambassadeur van deze competitie en dit draagt ze dan ook graag uit. Wil je op deze column reageren? Stuur een berichtje via de contactpagina.

Wat is er nog meer (Earre)bard?